Opzet Dorpsquiz Wijchen

Introductie

De dorpsquiz is een fenomeen dat in veel dorpen (én steden) in de omgeving al jaren een traditie is. In 2022 vond de eerste officiële dorpsquiz ook in Wijchen plaats! 

De organisatie van Dorpsquiz Wijchen is in handen van een enthousiaste groep vrijwilligers, ondersteund door Gemeente Wijchen en De Bibliotheek Wijchen. Wij streven naar een sociaal evenement dat een gezellige avond met familie en vrienden garandeert. 

In een dorpsquiz is het de bedoeling dat een team, vanuit een zelfgekozen locatie, tijdens één avond zoveel mogelijk goede antwoorden geeft op circa 100 uiteenlopende vragen. Dat kan bijvoorbeeld vanuit huis, de verenigingskantine of een café zijn. 

U beantwoordt de quizvragen via het quizboekje: dit boekje kan op de dag van de dorpsquiz tussen 19:00 en 19:30 uur opgehaald worden bij De Bibliotheek (Campuslaan 8 in Wijchen). 

U gaat vervolgens de vragen uit het quizboekje op uw eigen locatie beantwoorden met uw team. De quizvragen zijn verdeeld over 10 categorieën, waarin doe-opdrachten en kennisvragen voor alle generaties worden afgewisseld. Om sommige vragen te kunnen beantwoorden is kennis over Wijchen belangrijk, maar zeker niet voor alle vragen. 

Wees erop voorbereid dat u tijdens de quizavond ook op pad zult moeten gaan om een aantal vragen te kunnen beantwoorden. Het antwoord op die vragen kunt u namelijk alleen vinden in en rond het centrum van Wijchen. Wij vragen u dit zoveel mogelijk lopend of per fiets te doen, zodat overlast van auto’s beperkt blijft. 

Eén van de 10 categorieën is de zogenaamde ‘Centrale ronde’. Voor deze ronde wordt één deelnemer per team stipt om 21:00 uur in De Bibliotheek verwacht, met alleen een pen in de aanslag. Aldaar zal in ca. 30 minuten een klassikale opdracht worden uitgevoerd, waarvan het onderwerp nog een geheim blijft.

Het quizboekje, met zoveel mogelijk door u ingevulde antwoorden, moet u op dezelfde avond tussen 23:00 en 23:30 uur weer inleveren in De Bibliotheek. Na 23:30 uur kunnen geen quizboekjes meer ingeleverd worden. 

Wat zijn de spelregels?

Er zijn geen regels voor het aantal deelnemers per team, noch voor het inzetten van hulplijnen. Dus schakel alle (digitale) hulp in die u kunt vinden. Alleen tijdens de centrale ronde is het gebruik van een mobiele telefoon of andere hulpmiddelen niet toegestaan. 

Voor ieder goed antwoord ontvangt u 1 punt, tenzij anders vermeld. De winnaar van Dorpsquiz Wijchen is het team dat het hoogste aantal punten haalt in het eindklassement over de de gehele quiz.

Hoe weet u of u gewonnen heeft?

Na het inleveren van het quizboekje zal de organisatie de antwoorden van alle teams nauwkeurig nakijken. Onleesbare antwoorden worden (helaas) fout geteld, houd daar rekening mee. 

De uitslag wordt in de week na de quiz bekendgemaakt tijdens een gezellige uitslagenmiddag. Dit belooft een gezellige en spannende middag te worden, waarvoor alle deelnemende teams van harte uitgenodigd zijn! 

Tijdens die middag zullen we samen alle goede antwoorden doornemen en maken we bekend welk team één jaar lang de officiële titel van “Winnaar Dorpsquiz Wijchen” mag dragen. Uiteraard zorgt de organisatie voor passende prijzen! 

In het geval van een gelijke stand zal tijdens de avond een ‘sudden death’ worden gespeeld tussen de teams. Zorg dus dat u aanwezig bent!

Alle teams ontvangen aan het eind van de middag hun nagekeken quizboekje retour. Na de prijsuitreiking zal de volledige uitslag en de goede antwoorden ook worden gepubliceerd op www.dorpsquizwijchen.nl

Ik wil meedoen! Wat nu?

Inschrijven voor Dorpsquiz Wijchen kan via het inschrijfformulier op deze website.

U schrijft in met uw teamnaam, teamcaptain incl. contactgegevens en (een inschatting van) het aantal personen in uw team. 

Kosten voor deelname zijn €25 per team. Hiervoor ontvangt u twee quizboekjes en een tas met een aantal benodigdheden voor een gezellige avond. De betaling kunt u contant voldoen bij het ophalen van het quizboekje.

In de weken voorafgaand aan de dorpsquiz zullen wij tips en hints delen via social media. Volg daarom Dorpsquiz Wijchen op Facebook of Instagram. Ook raden wij aan om De Wegwijs de komende tijd goed in de gaten te houden.